Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü

 
Kaçakçılık ve organize suçlar, son yıllarda ülkemizin ve dünyanın en önemli gündem maddelerinden birisi olmuştur. Her geçen gün değişen ve gelişen dünyada çeşitlenen suç ve suçlularla, ülkelerin sosyal, ekonomik,  sosyo-politik ve stratejik yapısını temelden etkileyen, bireylerine, devlet sistemine ve ekonomik yapısına etki yaparak değiştirmeyi ve yıkmayı amaçlayan her türlü organizasyon ve yolsuzlukla mücadelenin en aktif bir şekilde yapılması gerçeğinden hareketle; Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Merkez ve İl Teşkilatı Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği’nin 14. Maddesi gereğince;
 
a) Yurtdışından Türkiye’ye veya Türkiye’den yurtdışına yönelik veyahut yurtiçinde çeşitli yollarla yapılan kaçakçılık faaliyetleri ile ulusal veya uluslararası düzeyde organizasyon oluşturarak yasalara aykırı biçimde haksız menfaat veya yüksek kazanç sağlamak amacıyla; ekonomik veya idari yapıyı doğrudan veya dolaylı olarak kontrol eden veya ele geçiren suçlarla mücadele edilmesi, suç konusu mallara ve bu tür suçlardan elde edilen kazançlara el konulması ve aynı tür suçları işleme olanaklarının ortadan kaldırılması maksadıyla; yetki ve görev veren ilgili mevzuat çerçevesinde; bu Yönetmelikte belirtilen görevleri yerine getirmek üzere, istihbarat elde etmek, değerlendirmek, suçun men ve takibi amacıyla gerekli tedbirleri almak, gerektiğinde adli kolluk görevi ifa etmek, operasyonlar düzenlemek ve düzenletmek,
 
b) Kontrollü teslimatın uygulanması amacıyla ilgili adli makamlar nezdinde karar isteminde bulunmak ve kontrollü teslimatın uygulanmasını yönetmek veya koordine etmek,
 
c) Yürütülen operasyonların sonuçlarını değerlendirmek, yurtiçi ve yurtdışı uzantılarını tespit etmek ve gerekli tedbirleri almak,
 
ç) Kaçakçılık ve organize suçlarla etkin mücadele için plan, proje hazırlamak ve uygulamaya koymak,
 
d) Mevzuata uygun olarak verilen diğer görevleri yapmak, ile görevlidir.
 
 
 
Kaçakçılık ve Organize Suçlar
TEFECİLİK
İnsanların finans kuruluşlarından çeşitli nedenlerle kredi temin edememeleri ve içinde bulundukları ekonomik durumun aciliyeti nedeniyle “tefeci” olarak adlandırılan kişilere başvurdukları görülmektedir. Tefecilik Suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 241.maddesinde “Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır” şeklinde düzenlenmiştir. Bu suç türünün kanunlaşmasıyla ekonomik ve ticari hayat ile dolayısıyla toplumun korunması amaçlanmıştır.

Tefeciler aracılığıyla finans elde etme her ne kadar kısa vadede içinde bulunulan zor durumdan çıkış yolu olarak görünse de devamında çok çeşitli sorunlara sebep olabilmektedir.
Klasik tefecilik, Pos tefeciliği, Sanal Pos tefeciliği gibi yöntemlerle işlenen bu suça rastlanılması halinde vatandaşlarımızın kolluk birimlerine müracaat etmesi önem arz etmektedir.
 
 
NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK
 
Dolandırıcılık suçu, hileli davranışlarla bir kimsenin aldatılması sonucunda sağlanan haksız yarar olarak tanımlanabilmektedir.
 
Son dönemlerde dolandırıcılar tarafından vatandaşlarımız telefonla aranarak ya da e-posta gönderilerek şans oyunları, çekilişler ya da kampanyalardan hediye kazanıldığı söylenmekte ve bu ödülü alabilmeleri için ön ödeme yapılması gerektiği belirtilerek vatandaşlarımızdan para talep edildiği görülmektedir.
 
Diğer bir yöntem ise dolandırıcıların telefonda kendilerini kamu görevlisi (savcı, hâkim, polis, asker vs.) olarak tanıtarak vatandaşlarımıza haklarında suç örgütüne üye olmaktan işlem yapılacağını söylemek suretiyle korkuttukları ve akabinde onları bu durumdan kurtarmak için vatandaşlarımızdan para talep ettikleri görülmektedir.
 
Türk Ceza Kanunu’nun 157. maddesinde Dolandırıcılık ve 158. maddesinde Nitelikli Dolandırıcılık suçları düzenlenmiş ve bu suçlar için hapis ve para cezalan öngörülmüştür.
Her geçen gün farklı yöntemler ile karşımıza çıkan dolandırıcılara karşı yapılan uyarıların dikkate alınması, vatandaşlarımızın en ufak bir şüphede dahi kolluk birimlerine bildirmesi bu suçla mücadele açısından önem arz etmektedir.
 
 
PARADA SAHTECİLİK
 
Parada Sahtecilik suçu Türk Ceza Kanunu hum 197. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre;
•    Sahte Para Üretmek,
•    Ülkeye Sokmak veya Nakletmek,
•    Muhafaza Etmek,
•    Tedavüle Sokmak,
•    Sahte Parayı Bilerek Kabul Etmek,
•    Sahteliğini Bilmeden Aldığı Parayı Tedavüle Koymak, bu kanun hükmü kapsamında para ve hapis cezası ile cezalandırılır.

Sahte para ile en çok; Kurban Bayramı döneminde kurbanlık hayvan pazarlarında, alışveriş merkezlerinde, benzin istasyonlarında, eğlence yerlerinde, ticari taksilerde, market ve büfelerde, seyyar milli piyango gişelerinde ve büyük miktarda banknotlarla yapılan alışverişlerde karşılaşılmaktadır.

Emniyet teşkilatı olarak söz konusu suça yönelik yürütülen etkin mücadelenin yanında vatandaşlarımızın da en ufak bir şüphede dahi kolluk birimlerimizle irtibata geçmesi bu suçla mücadele açısından önem arz etmektedir.
 
 
SİLAH VE MÜHİMMAT KAÇAKÇILIĞI
 
Ateşli silah ve mühimmat kaçakçılığı suçu, 6136 sayılı Ateşli Silahlar, Bıçaklar ve Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddede, Kanunun kapsamına giren ateşli silahlarla bunlara ait mermilerin,
• Ülkemize sokulması,
• Ülkemize sokulmasına teşebbüs edilmesi,
• Ülkemize sokulmasına aracılık edilmesi,
• Ülkemizde yasadışı olarak imal edilmesi,
• Ülkemize sokulan veya ülkemizde yasadışı olarak imal edilen silahların nakledilmesi veya gönderilmesi, satılması, satmaya aracılık edilmesi veya bu amaçla bulundurulması, silah ve mühimmat kaçakçılığı suçunu oluşturmaktadır.

6136 sayılı Kanun Madde 12/1
“Her kim bu Kanunun kapsamına giren ateşli silahlarla bunlara ait mermileri ülkeye sokar veya sokmaya kalkışır veya bunların ülkeye sokulmasına aracılık eder veya bunları 29/6/2004 tarihli ve 5201 sayılı Harp Araç ve Gereçleri ile Silâh, Mühimmat ve Patlayıcı Madde Üreten Sanayi Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Kanun hükümleri dışında ülkede yapar veya bu suretle ülkeye sokulmuş ve ülkede yapılmış olan ateşli silahları veya mermileri bir yerden diğer bir yere taşır veya yollar veya taşımaya bilerek aracılık eder, satar veya satmaya aracılık ederse veya bu amaçla bulundurursa beş yıldan on iki yıla kadar hapis ve beş yüz günden beş bin güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılır…”
Kanunun 13. maddesinde ise; ruhsatsız silah taşıyan, bulunduran veya satın alan şahısların işledikleri suç ile ilgili cezai müeyyideler düzenlenmiştir.

6136 sayılı Kanun Madde Madde 13/1
“Bu Kanun hükümlerine aykırı olarak ateşli silahlarla bunlara ait mermileri satın alan veya taşıyanlar veya bulunduranlar hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adlî para cezasına hükmolunur…”
Silahların ve mühimmatının yasadışı imalatı ve kaçakçılığını önlemek, bu suçlarla mücadele etmek Daire Başkanlığımız görev kapsamındadır. Bu görev; Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Merkez ve İl Teşkilatı Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği’nin 17. maddesinin (a) bendinde:
“...6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanunun kapsamına giren her türlü silah, mühimmat ve diğer aletlerin kaçakçılığı,... kapsamına giren şube konuları ile ilgili olarak, istihbari bilgi toplamak, değerlendirmek ve bu tür faaliyetleri önlemek amacıyla gerekli tedbirleri almak, müşterek veya şubece operasyonlar düzenlemek ve mevzuat hükümlerine göre işlem yapmak,” olarak tanımlanmıştır.
 
 
TEHLİKELİ MADDE KAÇAKÇILIĞI
 
Türk Ceza Kanununun “Tehlikeli Maddelerin İzinsiz Olarak Bulundurulması veya El Değiştirilmesi” başlıklı 174. Maddesinde belirtilen kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer maddelerin (KBRN) kaçakçılığı ile mücadele alanında istihbari bilgi toplamak, değerlendirmek, suçun men ve takibi amacıyla gerekli tedbirleri almak, gerektiğinde ulusal veya uluslararası operasyona dönüştürmek, il birimlerince bu konularda gerçekleştirilen operasyonel çalışmalara destek vermek ve koordine etmek EGM Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı görev kapsamına girmektedir.
 
Ülkemiz üzerinden yapılabilecek KBRN kaçakçılığının hem ülkemizin genel güvenliğine, hem de toplum ve çevre sağlığına olumsuz etkileri olabileceği bir gerçektir. Bu maddelerin silah yapımında kullanılması ise ulusal güvenliğimiz açısından daha büyük önem arz etmektedir. Bu yaklaşımla, Kitle İmha Silahları (KİS) ve KBRN maddelerinin yayılmasının önlenmesine yönelik KOM Daire Başkanlığı koordinesinde bağlı birimlerince gerekli çalışmalar yürütülmektedir.
  
KBRN madde kaçakçılığı suçları ile mücadele kapsamında; bu suçlara ilişkin alınan her türlü duyum ve bilgiler, merkezde KOM Daire Başkanlığınca bir değerlendirmeye tabi tutulmakta, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) yetkililerinden de görüşleri alındıktan sonra konunun riskli bulunması halinde, operasyonel yakalamalara yönelik soruşturmalar başlatılmaktadır. Operasyon esnasında ve sonrasında, suça müdahale eden kolluk kuvvetlerinin olası radyasyon riskinden zarar görmemesi amacı ile AFAD İl Müdürlüğü ekipleri ve zaman zaman da TAEK yetkileri ile birlikte hareket edilmektedir.